Редактор: Юлия Георгиева e-mail: [email protected]кадър БНТХората, които се занимават с наука,

...
Редактор: Юлия Георгиева e-mail: julia_georgieva_petel.bg@abv.bgкадър БНТХората, които се занимават с наука,
Коментари Харесай

Доц. Чорбанов: Не мога да обясня как може в България да имаме ниска заболеваемост, а поразяващо висока смъртност

Редактор: Юлия Георгиева 

e-mail: [email protected]

кадър Българска национална телевизия

Хората, които се занимават с просвета, са два съществени вида на всички места по света. Особено когато става дума за неща, които са свързани с биомедицина. Едните имат държавни позиции, в ръководещи органи, които постановат правила и правила. Другите са тези, които работят в лабораториите. Но би трябвало да се знае, че нито един академик не предствлява институцията, за която работи. Ученият съставлява само себе си и екипа, който управлява. 

Това разяснява в ефира на 7/8 тв доц. Андрей Чорбанов.

В Средновековието е било по-лесно. Едните учени са били придворните ахимици. Другите - тези, които не са били съгласни с ръководещите, просто са ги палили. Сега е малко по-различно. Винагиима учени, които не са съгласни с налаганите ограничения, които изясняват разумни и функционални доводи за какво някои ограничения нямат смисъл и какво би имало автентичен смисъл, уточни той.

Урсула фон дер Лайен през вчерашния ден сподели, че трябвало да отменим всяко нищожно пътешестване. Че тя по какъв начин ще реши кое е значимо и кое не!? Така се лимитират човешки свободи и права. Има трети страни с диктатури, в които сега няма такива строги ограничавания. Ето ви да вземем за пример Танзания - екскурзиите до там са без ограничавания, няма маски, няма проби, няма ограничавания, уточни той.

Държавите би трябвало да дадат пояснение на своите жители за какво в едни има доста огромна заболеваемост, а в други няма. Не мога да си обясня по какъв начин може в България да имаме ниска заболеваемост, а поразяващо висока смъртност. Няма здрава логичност, която това нещо да го изясни. При скандинавците дневно болните са в хиляди, а смъртонстта им е напълно ниска, уточни доцентът.

 

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР